Agyagvirág oktatási célra

posted in: Blog | 0

 

Magam is meglepődtem, mikor megkeresett a megrendelő, hogy oktatási célra rendel agyagvirágot.
Miután megtudtam, hogy medvehagymára és gyöngyvirágra lenne szükség, megértettem a rendelés  célját. Igaz, nem tudom pontosan hogyan fogják felhasználni, de erről a két virágról biztos van mit szemléltetni, mivel gyakran összekeverik az emberek. A medvehagyma ehető, a gyöngyvirág pedig mérgező. Nagyon fontos megkülönböztetni az egyedeket. Hóvirág is volt még a rendelésben.

Már készítettem ezeket a virágokat a Természettudományi Múzeum részére, nem volt új a feladat, de ettől a kivitelezés nem lett sokkal simább. Ezek nem könnyű virágok a készítés tekintetében. Nagy rutint még nem szereztem benne.

A gyöngyvirág apró gyöngyeit megformázni nem egyszerű feladat, a tanulóim is ezt jelzik vissza, hogy nem kezdőnek való feladat. A medvehagymának pedig a közepe és a nagyon apró szirmocskák okoznak nehézséget, meg se próbálom még tanítani.

Viszont oktatási célra kidolgozni nem csak egy hobbi feladat. Komoly botanikai tudás is kellene hozzá, mivel épp nincs a kezemben élő minta. Fénykép alapján nehéz a méreteket, arányokat eltalálni. Itt pont az a lényeg, hogy élethű legyen minden, a méret, a szín, a forma is. Ami lakásdekorációnak elmegy, még fel is lehet ismerni, az a Természettudományi Múzeum számára nem biztos, hogy tökéletes. Mindenesetre a legjobb tudásom szerint elkészítettem. Panasz még nem érkezett, remélem használható arra a célra, amire tervezték.

Ez a felkérés megint arra ösztönöz, hogy még pontosabban, még precízebben igyekezzek ezután lemásolni a virágokat. Persze maximalista voltam eddig is, de tovább fejlesztem a megfigyelőképességem és az aprólékos kidolgozású megvalósítást.

Minden esetre nagyon megtisztelő az ilyen felkérés, mely nagyon jól példázza, hogy az agyagvirág készítés nem csak hobbi, hanem egy hiánypótló tevékenység, hiszen eddig nem voltak virágok ilyen módon 3D-ben megjelenítve.

 

Medvehagyma, gyöngyvirág, hóvirág
Hóvirág, medvehagyma, gyöngyvirág

 

Leave a Reply