Levegőn száradó, modellező agyag

posted in: Blog | 4

 

Gyakran mondják nekem, hogy kapható a kreatív hobbi üzletekben levegőn száradó modellező agyag, illetve gyurma néven több gyártónak a terméke is, majd azzal otthon nekiállnak agyagvirágot készíteni.

Laikusként gondolhatnánk, hogy ez mind egyforma. Azonban attól, hogy ez van ráírva, nem tudhatjuk pontosan a struktúráját. A szintetikus agyag nem azonos a természetes agyaggal. Így elég megtévesztő, hogy gyártók különféle alapanyagokat agyagnak neveznek, amikor azt gyurmának is hívhatnák. Persze, ha annak nevezzük, mindjárt felmerül a következő probléma, hogy gyurmából lesz annyiféle, hogy nem tudhatjuk, éppen milyen állagút vásárolunk. Ha magunk készítünk otthon gyurmát, mi is számtalan recept közül választhatunk.

Először is tudnunk kell, mire szeretnénk felhasználni. A nagy kínálatból mindegyik agyag tökéletes valamelyik speciális területre, de másik területen nem biztos, hogy beválik. Egy kis adag kipróbálása mindenképpen ajánlott.

Mivel az agyagvirág készítés még egész Európában alig ismert kézműves hobbi, így alapanyagok, eszközök, kellékek sem kaphatók a hobbi boltokban.  Ha már Japántól kezdve -ahol kitalálták az alapanyagot, kidolgozták a technikát- agyagvirágnak nevezik azokat a kézműves virágokat, amiket én is készítek, az alapanyagot is agyag néven árulják, így én sem hívom gyurmavirágnak a saját alkotásaimat. A hozzávalókat is távol-keleti oldalakról lehet rendelni.

Még agyagvirágból is akad (eddigi információim szerint) két fő vonal, melyek alapanyagban, technikában és a szükséges eszközökben is eltérnek egymástól. Van ugyan átfedés ugyanúgy, mint a cukorvirágokkal a tortadekorációban. Vannak azonos szerszámok, kellékek, formázási lépések stb, de mégsem ugyanarról a technikáról beszélünk.

Ha úgy gondolod, hogy agyagvirág készítésre vállalkoznál otthon, és van valamilyen agyagod/gyurmád, amiről azt gondolod megfelelő lesz, hasonlítsd össze a videón látható gyurmával.

Többen jelezték nekem, hogy a magyarországi kreatív üzletekben kapható levegőn száradó agyag nem felelt meg a virágkészítéshez. Morzsálódik, törik stb, van, aki ki is dobta. Aki az enyémmel keverte össze, az se tudta többé agyagvirág készítésére használni, pedig semmivel sem rosszabb, csak más technikára alkalmas.

Azért mutatom a videón, hogy milyen a gyúrhatósága, rugalmassága (bár ez még így kevésbé látszik), hogy meg tudd vizsgálni, hogy a Te gyurmád is nyúlik-e ilyen tűhegyes szakadással. Ez az alapanyag szükséges ahhoz, hogy aprólékos, részletgazdag, finom munkát végezzünk, tudjuk erőteljesen hullámosítani, fodrozni a szélét, szinte papírnál vékonyabbra nyújtani, domborítani, és az sem mellékes, hogy a felületét hogyan tudjuk színezni.

Végülis, só-liszt gyurmából is tudunk virágot készíteni, csak sosem lesz olyan precíz, aprólékos, finom a munka, mint a rugalmas agyagból. 🙂

 

Az általam kidolgozott receptúra magyar alapanyagokra épül, és tökéletesen helyettesíthető ezzel a távol-Keleten kapható agyag.
Színezhető akril vagy olajfestékkel. A megfelelő fedő szín elérése érdekében fehér szín belekeverése is javasolt.

A csomag tartalma 150g enyhén fehér agyag, 1200Ft.

Átutalást követően egy elsőbbségi borítékban 175Ft postaktg. fejében postára adom, vagy egy egyeztetett időpontban a CsodavirágMűhelyben átvehető kp-ért.

 

alapanyag

 

Kereskedelmi forgalomban még nem kapható és a webáruházam elkészülése is csúszik, ezért ha az én agyagomat keresed,

írj nekem
http://www.csodavirag.hu/kapcsolat
https://www.facebook.com/Csodavirag
https://www.facebook.com/buday.csilla

vagy telefonálj
30/4911558

 

 

4 Responses

 1. Kedves Csilla!
  Szükségem lenne 10-20 dekagram agyagra a Te állagodból,a lehető leghamarabb.
  Majd,ha lehet folyamatosan is hozzád fordulnék ezért a nyersanyagért.
  Előre is köszönöm,Levente

  • Kedves Levente!
   A műhelyemben megbeszélt időpontban átvehető az agyagom, 150g/1200Ft, vagy postakész borítékban tudok küldeni előreutalást követően. Melyiket választod?
   Virágos napokat!
   Csilla

 2. Feri és Rózsi Burány

  Kedves Csilla! Engem is nagyon érdekelaz agyagod,hogyan tudnál küldeni Vajdaságba?Tisztelettel Feri és Rózsi Burány!!!

  • Kedves Feri és Rózsi Burány!
   A postaköltség a menyiségtől is függ. Kérlek írjatok a részletek miatt privátban a Kapcsolat menüben, vagy inkább a Facebookon levő oldalamon.

Leave a Reply