Miért nem tanítok orchideát?

posted in: Blog | 0

 

Egyre gyakrabban teszik fel ezt a kérdést akik kedvet kaptak az agyagvirág-készítéshez.

Azt tudnod kell, hogy az alapanyag levegőn szárad, tehát formázás, alakítás közben rögtön száradásnak indul, amint kiveszem a fóliából vagy zacskóból. De nem szárad meg azonnal, van idő a finom, aprólékos kidolgozásra, nyújtásra, cakkozásra. Ehhez kellenek speciális eszközök, szerszámok is.

A készítés folyamán tehát száradási időket is be kell iktatnom. A legtöbb virág mérettől függően ezért készül el több nap alatt.
Ahhoz, hogy biztonsággal fel tudjak állítani egy virágot a szárával, vagy leveleket fel tudjak rá illeszteni, előtte órákig kell vízszintesen, vagy egyéb megfelelő pózban, formára igazítva hagyni száradni a különféle alkatrészeket.
Emiatt a legtöbb virágot, főleg az orchidea-féléket nem tudom egy nap alatt elkészíteni.
Az említett eszközök, szerszámok sem állnak rendelkezésemre, csak egy példányban, így a tanulók kezébe nem tudok azonos munkaeszközöket adni egy időben.

Dolgozom azon, hogy ez változzon, de addig is azokat a virágokat tudom tanítani, amelyek egy nap alatt elkészíthetők, hogy a tanulók a tanfolyam után egy saját készítésű, kész virággal és annak elkészítési gyakorlatával térhessenek haza. Ezt a sikerélményt garantálni tudom, de csak azoknál a virágoknál, melyeknél az eszköz, szerszám és kellékutánpótlást már megoldottam.
Ezekből itt tudsz választani http://www.csodavirag.hu/tanfolyamok

Remélem a későbbiekben sikerül bővítenem a választékot, de addig is, kérlek, fogadd el, hogy egyelőre ennyit tudtam tanításra kidolgozni.

Szeretnék eljutni oda, hogy sokkal többféle virág elkészítési módját tudjam megmutatni Neked, és mindhez biztosítani tudjam az alapanyagot, eszközöket, szerszámokat és mindenféle kellékeket is.

Jelenleg több, mint 140féle virág elkészítését dolgoztam ki saját felhasználásra (értsd úgy, hogy összehoztam egy prototípust, némelyeknél napok-hetek alatt) de ezek tanításra átültetése egy külön feladat. Az eszköz, szerszám, kellékutánpótlás pedig befektetés kérdése.
Egyelőre nem én vagyok a minden kívánságodat teljesítő jótündér, ugye megérted. 🙂

Ezt az egyébként nagy örömöt adó hobbit magam is úgy kezdtem, hogy először megláttam egy agyagvirágot egy ismerősömnél, ahol elámultam, ezért megkerestem a készítőt. Kiderült róla, hogy évekig Thaiföldön élve, több tanfolyamon többtíz féle virág elkészítését sajátította el thai mesterektől. Megismerkedésünket követően kértem tőle oktatást, amit néhány alkalommal a saját eszközeivel meg is tett. Nem volt tervben, hogy valaha is tanítani fogom, de azt tudtam, ha mégis, akkor én másképp csinálnám.

Mivel nagy kedvet éreztem a folytatáshoz, a lelkesedésem eszközök hiányában komoly csorbát szenvedett.  Saját eszközök beszerzésére lett szükségem. Távol-keleti oldalakról rendeltem magamnak néhány dolgot, melyekkel nagy odaadással gyakoroltam a virágkészítést.

Ennek már jó pár éve, azóta viszont egyre többször fordul elő, hogy élővirágot szeretnék lemásolni, amihez sem eszköz, sem videós segítség nem áll rendelkezésre. Főleg amit a Természettudományi Múzeumból kértek, a Kárpát-medence őshonos, védett virágairól másolatot. Nah, ezt biztos, hogy távol-Keleten senki nem tanítja, eszközt sem gyártanak hozzá, videót sem készítettek róla. Ezek a saját tervezéseim, és a legtöbb általam készített, illetve tanított virág is saját kidolgozásom, tehát nem kintről származnak a szükséges eszközök. Ezeknek a saját tervezésű dolgoknak a létrehozása, gyártása komolyabb feladat, amin folyamatosan dolgozom.

Fontosnak tartom, -a saját tanulásom kezdetét is figyelembe véve-, hogy csak olyan virág készítését tanítsam, amihez a tanulóknak biztosítani tudom a szükséges kellékeket, hogy a nagy lendülettel, élvezettel megtanult virágot otthon önállóan meg tudják ismételni.

Ha kicsit hosszú is lett a kifejtésem, remélem akkor is világossá vált számodra, hogy miért nem tudok bármit tanítani, amit készítettem már, illetve miért nem tudok magam sem elkészíteni bármit, ahogy ezt sokan feltételezik.

Illusztrációként olyan virágokat mutatok, melyeket nem távol-Keletről beszerzett vágóeszközök használatával, vagy YouTubevideós segítséggel készítettem, hanem magam terveztem hozzá a vágóeszközöket, miután az élővirágról “levettem a szabásmintát”. Megterveztem, kidolgoztam az elkészítés lépéseit, így alakítottam ki a virág másolatát.

Ha elkezded tanulni az elején segítséggel, később magad is tudsz önállóan fejlődni, és új virágokat kidolgozni, ahogy megismered a technikát.
Remek időtöltés, melynek terméke ajándékozás céljára is kiváló, de sok egyéb felhasználási terület is eszünkbe juthat még menet közben. Nekem például a múzeum eszembe se jutott, amíg nem kerestek meg, hogy ez mennyire hiánypótló tevékenység és szükség van ilyen virágok készítésére a Természettudományi Múzeumok diorámáiba.

Te hova készítenél ilyen virágokat?

Virágos napokat!

Leave a Reply