Az elején nem gondoltam, hogy tanítani fogom…

posted in: Blog | 0

 

Évekig szinte csak az agyagvirágok minél részletgazdagabb, precízebb kidolgozása volt a célom. A tanításra sokáig nem is gondoltam. Nem volt a célok között, pedig előtte más területen is voltam évekig gyakorlati oktató. Az én aprólékos munkát kedvelő természetemhez jobban illett az egyre tökéletesebb virágmásolatok kidolgozása.

Sokáig nem éreztem elég kiforrottnak a munkáimat ahhoz, hogy másnak is megmutassam, nemhogy tanítsam is. Ennek ellenére a készítés gyakorlásának elején sok virágomat adtam ajándékba komoly kétségek közepette, hogy vajon miként értékeli a megajándékozott.

Amikor néhány agyagvirágot elkészítettem hobbiból az oktatóm segítségével, még nem gondoltam, hogy erre így rákattanok. Sok pozitív visszajelzés terelt abba az irányba, hogy csináljam tovább.

Egy évekig Thaiföldön élt hölgy hozta haza az első eszközöket és a kint szerzett tudását, amellyel elindított ezen az úton.

Az első virágok, melyeket segítséggel készítettem, zefírvirág és vízililiom.

 

Zefírvirág
Első agyagvirágom zefírvirág
Vizililiom
Második agyagvirágom vizililiom

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A technika Európában még mindig alig ismert, ezért távol-Keletről lehetett alapanyagot, eszközöket, szerszámokat rendelni. Vásároltam néhány darabot, hogy folytathassam a hobbimat egyedül is.

Megérkeztek az első érdeklődők is, akik legalább a kipróbálás szintjéhez segítséget kértek tőlem. Ez nagy mérföldkő az önbizalom-fejlesztésben, de nem jelenti azt, hogy bátran merem vállalni e nemes feladatot. Még éveknek kellett eltelni és több száz cserép virág elkészítése ahhoz, hogy eljussak a felismeréshez, hogy tényleg van már mit átadnom. Rengeteg pozitív visszajelzés, elismerő szavak, vásárlások, megrendelések és a Természettudományi Múzeum megkeresése (cikk itt, és itt) juttatott arra az elhatározásra, hogy ezt a hobbit egyre komolyabban vegyem és vállalkozást építsek belőle.

Leszámítva azt a néhány cserép virágot, amit a kezdetekkor oktatóm instrukcióival készítettem, évek óta autodidakta módon fejlesztem magam ezen a területen az internet segítségét is igénybe véve, mára több mint 600 cserép virággal a hátam mögött.

Manapság így készítem a fentebb mutatott zefírvirágot és a vizililiomot.

 

zefírvirágok
Zefírvirág – esőliliom -zephirantes
vizililiomok
Vizililiom – Waterlily

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ma már tudatosan és folyamatosan dolgozom a virágkompozíciók megalkotása mellett azon is, hogy minél többféle virág másolatát tudják tanulóim az irányításommal elsajátítani.

Néhány tanulóm nem is egy virág elkészítését tanulta meg már nálam.

Épp egy ilyen fotó inspirált e cikk megírására.

Petrovics Gabriella az elmúlt hetekben a hetedik agyagvirágját készítette el az irányításom alatt, és az alábbi fotót osztotta meg a Facebookon. Köszönöm Gabi a hozzájárulásodat a felhasználásához!

Az ilyen alkalmak erősítenek meg abban, hogy érdemes csinálni, és az alkotáson túl egyre jobban élvezem a tanítást is.

Öröm átadni az évek alatt összeszedett tudásomat, tapasztalatomat, és látni a csillogó, érdeklődő tekinteteket és azt az izgulást, amit én is éreztem az első alkalmakkor – Vajon nekem is menni fog?

Nézd meg, hogy milyen jól sikerültek Gabinak az első agyagvirágok. Ciklámen, kaktusz, tűzliliom, krókusz, fokföldi ibolya, zefírvirág. Csak egy szál szegfű maradt le a képről.

 

Petrovics Gabi agyagvirágai
Petrovics Gabi agyagvirágai

 

Gyere el egy tanfolyamra, és győződj meg róla, hogy Neked is menni fog! Meglátod milyen jó móka!

 

 

 

 

Leave a Reply