Múzeumba agyagvirágot?

posted in: Blog, Friss infók | 0

 

Igen, bármilyen hihetetlen, nem csak hobbi már az agyagvirág készítés. Olyan hiánypótló tevékenység, amellyel végre az élővilág részeként a virágos növényeket is be lehet mutatni 3D-ben a múzeumokban az állatok, rovarok mellett.

Ugye a virágot nem lehet kitömni, mint az állatokat, nem lehet felszúrni, mint a lepkéket, rovarokat. Műgyantából sem lehet kiönteni, mint a hüllőket, kétéltűeket.  Viaszból és gipszből sem készültek, mint az emberek és egyéb élőlények.

Persze van már olyan tartósító eljárás, amivel meg lehet őrizni egy virág színét, formáját, de ami védett növény, azt még a múzeumoknak sem szabad begyűjteni erre a célra. Kellett egy technika, amellyel megvalósítható a virágok megjelenítése 3D-ben. Nem árt a jó kézügyesség a technika mellé, hogy a múzeum által bemutatni kívánt védett növények igazán élethűen kerüljenek a múzeum-látogatók kíváncsi szemei elé.

Nagyon büszke vagyok rá, hogy sikerült elkészíteni a Kárpát-medence néhány védett virágos növényének élethű másolatát kézzel, modellező agyagból.

A virágok láthatóak lesznek Hatvanban, a Grassalkovich-kastélyban, ami a felújítás után otthont ad a Kárpát-medencei Magyar Vadászati Múzeumnak.

A megrendelt virágokkal már decemberben elkészültem, beépítésük a Kárpát-medence élővilágát megjelenítő diorámába folyamatban van.

Én már nagyon várom, hogy a kiállítás megnyíljon  a látogatók előtt.

 

Dunai csillagvirág - Scilla vindobonensis
Dunai csillagvirág – Scilla vindobonensis
Gyöngyvirág - Convallaria majalis
Gyöngyvirág – Convallaria majalis
Hóvirág - Galanthus nivalis
Hóvirág – Galanthus nivalis
Pipacs - Papaver rhoeas
Pipacs – Papaver rhoeas
Szártalan kankalin - Primula vulgaris
Szártalan kankalin – Primula vulgaris
Tavaszi kankalin - Primula veris
Tavaszi kankalin – Primula veris
Orvosi tüdőfű - Pulmonaria officinalis
Orvosi tüdőfű – Pulmonaria officinalis

 

 

Leave a Reply