Természetrajzi kiállítás

posted in: Blog | 0

 

Az agyagvirágok készítését hobbiból kezdtem, és sokáig nem gondoltam volna, hogy más irányt is vehet ez a történet.
Igen meglepődtem pár éve, amikor először kerestek meg a Természettudományi Múzeumból.

Mivel eddig itt nagyon kevés -többnyire műanyag fröccsöntött- virágot tudtak 3D-ben bemutatni, az új technikával, amivel én készítem az agyagvirágokat, mód nyílt arra, hogy ez jó irányba változzon.

Nagy szükség van arra a  múzeumokban, hogy a védett növényeket, virágokat is be tudják mutatni hasonló módon, mint az élővilág többi szereplőjét.
Állatok, madarak kitömve, preparálva, bogarak, lepkék, rovarok felszúrva, kígyók, békák műgyantából kiöntve eddig is voltak, sőt az embereket is tökéletesen meg tudják már formázni viaszból, latexből, de a virágok, növények tartósítására vagy lemásolására eddig kevés lehetőség volt.

Ez a technika és a levegőn száradó szintetikus agyag Japánból ered, és Európában még mindig új hobbinak számít. Így a múzeumok sem használták még ki az ebben rejlő lehetőségeket.
Az utóbbi időben ebben igyekszem kivenni a részem, és törekszem a tőlem telhető legtökéletesebben megformázni a különféle védett növényeket, melyekre a Természettudományi Múzeum munkatársai felkérnek.

Két újabb virág makettjét készítettem el az utóbbi napokban aprólékos, precíz és igen időigényes munkával.

 

Erdei ciklámen – Cyclamen purpurascens

Ciklámen

Medvehagyma – Allium ursinum

Medvehagyma

A közeljövőben Sopronban nyílik egy természetrajzi kiállítás, amelynek része lesz a két virág. Ha bővebbet megtudok erről a programról, akkor írok róla.

A medvehagymáról egy pár másodperces videót is készítettem. Nézd meg az apró szirmokat, mindet külön-külön készítettem, sőt a porzókat is szálanként.

Mentés

Leave a Reply