Pipacs

posted in: Blog, Fázisképek | 0

Talán a pipacs szirma tűnik el a leghamarabb. Ahogy leszakítjuk a szárát, a szirmok már potyognak is róla, a vázáig sem jutunk el vele. Ami leesik, máris zsugorodik, összepöndörödik és szinte el is tűnik. Még a méretvétel is nehéz, de amikor az udvaron az ablakommal szemben nőtt, kihasználtam a lehetőséget, és fordultam párszor, hogy friss szálakat begyűjtve alaposan megvizsgáljam lemásolás céljából. Sikerült is megalkotni az elsőt, és elég hamar sikeres lett, gyorsan csináltam néhány változatot.

A legidőigényesebb része a rengeteg pici vékony fekete porzó, nehéz szépen elkészíteni. A levelei is igen aprólékos munkával készülnek különböző méretben, és jó sok kell, hogy élethű legyen a kompozíció.

Amikor szedtem a friss pipacsot, nemegyszer találkoztam csigával, ahogy rátapadt a szárra. Ezért az élethűséghez nálam hozzátartozik az a kicsi csigaház, amit szintén a modellező agyagból formáztam és mindegyik cserép pipacsra egyet ráillesztettem egy szárra.

Pipacs
Pipacs – Papaver rhoeas

 

Az első pipacsok készítésekor még nem készítettem fázisfotókat, csak az elkészült cserepes kompozíciók fotóit tettem fel ide az oldalra, és ezt látta meg a Természettudományi Múzeum egyik munkatársa. A hóvirág, a gyöngyvirág és ezek a pipacsok hoztak nekem múzeumi megrendelést, így már múzeumokban is láthatsz más agyagvirágokkal együtt pipacs agyagvirágot is.

Erről bővebben itt és itt írtam.

 

Leave a Reply